Macarons gjorda på italiensk maräng
150 gram florsocker
150 gram mandelmjöl
36 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten
120 gram äggvita som stått framme över natten i varsinn skål täckta med plastfolie
36 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten
120 gram äggvita som stått framme över natten i varsinn skål täckta med plastfolie
How to
Blanda mandelmjöl med florsocker i en skål.
Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten, blanda och ställ på spisen.
Häll den ena skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i.
Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.
När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit och glansig maräng.
Häll den ena skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i.
Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.
När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit och glansig maräng.
När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning.
Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
Blanda mandelblandningen med resterande äggvitorna innan du vänder ner den försiktigt i marängen.
Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper stora som en femkrona. Låt dem vila minst ca 40-60 minuter på plåten så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
Bred på fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.
Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
Blanda mandelblandningen med resterande äggvitorna innan du vänder ner den försiktigt i marängen.
Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper stora som en femkrona. Låt dem vila minst ca 40-60 minuter på plåten så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
Bred på fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.