Höstdessert

Kanelglass
250 g mjölk
250 g grädde
20 g kanelstång
120 g äggula
125 g socker
2 g gelatin
25 g glukos
20 g mörk rom
Blötlägg gelatinbladet.
Koka upp grädde, mjölk, glykos, kanel och rom i en rymlig kastrull.
Vispa under tiden upp sockret med äggulan luftigt.
Vispa ner gräddblandningen i äggulan och låt det vispas runt ordentligt.
Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 85 grader under noggrann omrörning.
Lägg i gelatinbladet i glassmassan utan att krama ur. Låt lite av vattnet följa med ner.
Mixa massan i en mixer. Sila genom en fimaskig sil.
Låt svalna i vattenbad.
Frys i glassmaskin.
Äppelcrème
250 g grädde
20 g kanelstång
120 g äggula
125 g socker
2 g gelatin
25 g glukos
20 g mörk rom
Blötlägg gelatinbladet.
Koka upp grädde, mjölk, glykos, kanel och rom i en rymlig kastrull.
Vispa under tiden upp sockret med äggulan luftigt.
Vispa ner gräddblandningen i äggulan och låt det vispas runt ordentligt.
Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 85 grader under noggrann omrörning.
Lägg i gelatinbladet i glassmassan utan att krama ur. Låt lite av vattnet följa med ner.
Mixa massan i en mixer. Sila genom en fimaskig sil.
Låt svalna i vattenbad.
Frys i glassmaskin.
Äppelcrème
168 g äppelpuré
50 g strösocker
0,5 vaniljstång
ca 5 g pressad citron (beroende på hur syrlig purén är)
6 g pektin
5 g vodka
1 g vinsyra
3 g gelatinblad
Blötlägg gelatinen.
Koka upp purén, hälften av sockret, vaniljstång och citron.
Blanda andra hälften av sockret med pektin och tillsätt till purén. Koka under omrörning i 3 minuter.
50 g strösocker
0,5 vaniljstång
ca 5 g pressad citron (beroende på hur syrlig purén är)
6 g pektin
5 g vodka
1 g vinsyra
3 g gelatinblad
Blötlägg gelatinen.
Koka upp purén, hälften av sockret, vaniljstång och citron.
Blanda andra hälften av sockret med pektin och tillsätt till purén. Koka under omrörning i 3 minuter.
Rör ordentligt så det inte bränns.
Tillsätt gelatin och vodka som blandats med vinsyra. Låt svalna.
Pekannötscrumble
100 g grädde
100 g socker
100 g sirap
5 g salt
50 g smör
200 g pekannötter (Hackade)
Koka upp grädde, sirap och 3 gram salt till 118 grader. Blanda ner smöret och rör tills det smälter. Blanda i nötter och resten av saltet. Blanda runt och låt svalna lite. Baka i 200 grader tills det blir gyllenbrunt. Låt svalna helt. Hacka.
Tillsätt gelatin och vodka som blandats med vinsyra. Låt svalna.
Pekannötscrumble
100 g grädde
100 g socker
100 g sirap
5 g salt
50 g smör
200 g pekannötter (Hackade)
Koka upp grädde, sirap och 3 gram salt till 118 grader. Blanda ner smöret och rör tills det smälter. Blanda i nötter och resten av saltet. Blanda runt och låt svalna lite. Baka i 200 grader tills det blir gyllenbrunt. Låt svalna helt. Hacka.