bakingmode.blogg.se

Chokladtårta med saltkola & marshmallowsfyllning

Publicerad 2016-06-18 12:46:00 i Tårtor,

 
Botten 
330 g vetemjöl
450 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g bakpulver
12 g vaniljsocker
10 g salt
165 g ägg (3 st), rumsvarma
350 g mjölk, rumsvarm
180 g vegetabilisk olja
300 g kokhett kaffe

Salt kolasås
50 g glykos
100 g strösocker
100 g vispgrädde
30 g smör
flingsalt

Marshmallows-fyllning
250 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g florsocker
3 g vaniljsocker
213 g marshmallowfluff (1 burk)

Smörkräm
300 g mjölkchoklad
8 g vaniljsocker
150 g äggvitor
220 g strösocker
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt

How to:
Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.

Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

Salt kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget, och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell. Blanda försiktigt i grädden, lite i taget. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak men snåla inte med saltet då det ger en härlig brytning i tårtan.

Marshmallowsfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluff och vispa ihop till en slät smet.

Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.
Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.
Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.

Montering: Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås. Upprepa med nästa botten.
Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite) och ställ in den i kylen i 30 min.

Stryk tårtan med resterande smörkräm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela