Saffransbullar med vit choklad
26 st
½ g saffran (1 påse) + 5 g strösocker
350 g mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
70 g strösocker
75 g smör, rumsvarmt
5 g kardemummakärnor, mortlade
720 g vetemjöl
Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
20 g florsocker
Garnering
smör
strösocker
How to
Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 60 min.
Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan 26 högar.
Dela degen i 26 bitar och forma till bollar.
Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5 min
.
Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.