Salt kolaglass med karamelliserade nötter

Kolaglass
180 g strösocker
450 g röd mjölk
125 g vispgrädde
45 g strösocker
120 g äggulor
10 g torrmjölk
10 g vaniljsocker
3 g havssalt
How to
Smält sockret i omgångar i en varm panna och låt koka tills det blir bärnstensfärgat.
Häll ut på silikonmatta och låt stelna.
Hacka bräcket och mixa till ett pulver i en matberedare.
Fyll en rostfri bunke med kallt vatten.
Koka upp mjölk, grädde och karamellpulver. Ta av från värmen.
Vispa äggulorna med 45 g socker häll ner karamellblandningen och vispa ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
Sila ner blandningen i en rostfri skål. Tillsätt torrmjölk, vaniljsocker och salt och mixa med stavmixer.
Kyl till ca 4-8 grader.
Kör i glassmaskin.
Karamelliserade nötter
200 g nötter
160 g strösocker
30 g smör
Värm ugnen till 145 grader.
Rosta nötterna på en plåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter.
Strö ett tunt lager socker i en varm panna. När sockret smält häll på mer tills allt socker ligger i pannan.
När sockret är bärnstensfärgat, häll i nötterna och rör om ordentligt med en träslev.
Tillsätt smöret och låt smälta ordentligt. Häll ut på bakplåtspapper och pilla isär nötterna. Låt stelna.
Tillsätt nötterna när glassen nästan är klar eller lägg de på toppen.
180 g strösocker
450 g röd mjölk
125 g vispgrädde
45 g strösocker
120 g äggulor
10 g torrmjölk
10 g vaniljsocker
3 g havssalt
How to
Smält sockret i omgångar i en varm panna och låt koka tills det blir bärnstensfärgat.
Häll ut på silikonmatta och låt stelna.
Hacka bräcket och mixa till ett pulver i en matberedare.
Fyll en rostfri bunke med kallt vatten.
Koka upp mjölk, grädde och karamellpulver. Ta av från värmen.
Vispa äggulorna med 45 g socker häll ner karamellblandningen och vispa ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
Sila ner blandningen i en rostfri skål. Tillsätt torrmjölk, vaniljsocker och salt och mixa med stavmixer.
Kyl till ca 4-8 grader.
Kör i glassmaskin.
Karamelliserade nötter
200 g nötter
160 g strösocker
30 g smör
Värm ugnen till 145 grader.
Rosta nötterna på en plåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter.
Strö ett tunt lager socker i en varm panna. När sockret smält häll på mer tills allt socker ligger i pannan.
När sockret är bärnstensfärgat, häll i nötterna och rör om ordentligt med en träslev.
Tillsätt smöret och låt smälta ordentligt. Häll ut på bakplåtspapper och pilla isär nötterna. Låt stelna.
Tillsätt nötterna när glassen nästan är klar eller lägg de på toppen.
Servera gärna i hemmagjorda glasstrutar.