Surdegskanelbullar

Ingredienser
1400 g vetemjöl
200 g valfritt socker till dessa tog jag slattarna av det jag hade hemma så det blev en blandning av råsocker, farin och strösocker
20 g havssalt
20 g kardemumma
2 ägg
750 g mjölk
160 g surdeg
200 g rumstempererat smör
Fyllning
400 g rumstempererat smör
160 g strösocker
40 g kanel
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Sockerlag
How to
Dag 1
Gör iordning fyllningen genom att vispa smöret, blanda strösocker och kanel och tillsätt till det vispade smöret. Ställ åt sidan.
Blanda alla ingredienser förutom smöret i en bunke. Ta upp på mjölat bakbord när allt är blandat och knåda tills degen släpper bordet. Låt vila under plastfolie i ca 20-30 minuter.
Tillsätt lite smör i taget och knåda ordentligt tills du får en elastisk deg. Jag brukar knåda för hand i ca 30 minuter.
Låt vila på bordet under plastfolie i ca 2 timmar. Plasta in degen ordentligt och lägg in i kylen i ca 60 minuter.
Kavla ut degen till en 3 mm tjock rektangel. Bred ut fyllningen på degen och vik in en tredjedel av degen mot mitten och vik sedan resten av degen på motsatt sida över så du får en platta med tre lager.
Skär degen i ca 2 cm breda remsor. Tänj försiktig och snurr till en bulle.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och spreja med vatten.
Jäs bullarna i en avstängd ugn. Ställ in en kastrull med kokande vatten längst ner i ugnen.
Dag 2
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter. Pensla med sockerlag. Låt svalna på galler under bakduk.
</div