bakingmode.blogg.se

Chockkola

Publicerad 2019-09-08 08:44:00 i Allmänt, Godis,

 
 
Kände att twixkakorna behövde en uppdatering och funderade ut detta. När jag frågade dottern om vad dom borde heta svarade hon spontant; "Chockkola, för att det är början på choklad och det är chockerande gott". Det värmde en del vill jag lova.
 
Botten
100 g rumstempererat smör
90 g strösocker
42 g ljus sirap
144 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
5 g vaniljsocker
3 g malen ingefära

How to
Sätt ugnen på 160 g varmluft. Vispa smör, socker och sirap krämigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna separat och vänd ner i smörblandningen.
Tryck ut degen i en rektangulär form.
Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Botten ska få lite färg i kanterna.
Låt svalna i formen medans du kokar ihop kolan.
 
Whisky och kanelkola
80 g smör
200 g vispgrädde
1/2 tsk havssalt
1 kanelstång
50 g whisky
1/2 vaniljstång
170 g glykos
250 g strösocker
1 tsk malen kanel
 
How to
Värm smör, grädde, salt, kanelstång, whisky och vaniljstång på svag värme så smöret smälter.
Koka samtigt ihop glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader så färgen är ljust bärstensfärgad.
 
Ta av kastruellen från värmen och blanda försiktigt i smörblandingen medans du rör.
Ställ tillbaka på plattan och låt koka på medelvärme. Rör om med jämna mellanrum så den inte bränns. När kolan nått 123 grader, ta den från plattan, ta ur vanilj- och kanelstängerna och vispa ner den malda kanelen.
Häll över kolan på den avsvalnande botten och låt svalna minst 2 timmar.
 
När kolan svalnat smält ca 200 g valfri choklad och bred över kolan.
Toppa med flingsalt.
Låt stelna minst en timme i kylen och skär sedan i små bitar.
Kan med fördel förvaras i kylskåp men ta gärna fram den nån timme innan den ska serveras så kolan blir rumstemperarad. Den blir som godast efter ett par dagar enligt mig =)
Går superbra att frysa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela