Mojitosemlor
Min sambo gillar inte semlor så bara för att prove a point har jag testat ett par lite ovanliga varianter jag tror att han skulle gilla. Eftersom vi båda älskar mojito var denna given.
14 semlor
Fördeg
200 g mjölk
260 g vetemjöl
25 g jäst
Bortgörning
140 g vetemjöl
1 st ägg
2 g salt
5 g kardemumma mald
140 g vetemjöl
1 st ägg
2 g salt
5 g kardemumma mald
100 g smör rumstemperatur
85 g strösocker
85 g strösocker
Dekoration
Myntasocker
How to
Värm upp mjölken till fingervarmt. Lös jästen i mjölken, blanda med mjölet och kör på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
Värm upp mjölken till fingervarmt. Lös jästen i mjölken, blanda med mjölet och kör på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
Dela degen i bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 - 2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 5-7 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
När bullen svalnat blanda ihop fyllningen.
När bullen jäser, passa på att göra myntasockret.
Myntasocker
135 g strösocker
1/2 kruka mynta (ca 15 gram)
Sätt ugnen på 100 grader. Mixa ihop myntan och strösockret. Häll ut på en bakplåtsklädd plåt. Baka i ugnen i ca 15 minuter. Förvara i en tätförslutande burk.
Fyllning
300 g philadelphia
120 g florsocker
skal och saft från 2-3 lime
Myntablad (tror att jag hade ca 15-20 st)
15 g ljus rom
300 g vispgrädde
Vispa ihop philadelphia, florsocker, limeskal och saft, mynta och rom.
Vispa grädden separat och vänd ihop allting försiktigt, fyll en spritspåse med stjärntyll.
Smält smör och doppa bullarna innan du garnerar med myntasocker.