bakingmode.blogg.se

Beurre salée kola

Publicerad 2024-01-19 18:54:14 i Allmänt, Julgodis,

150 g ljust muscovadosocker 
125 g ljus sirap
100 g tärnat smör
250 g vispgrädde
150 g strösocker
0,5 tsk flingsalt eller rökt havssalt (plus mer till garnering)
0,5 tsk vaniljpasta
ev mörk choklad om man vill doppa kolan i choklad
 
How to
Smörj en kvadratisk form med olja och klä med bakplåtspapper.
 
Blanda muscovadosocker, sirap, smör och vispgrädde i en liten kastrull och värm upp försiktigt tills smöret smält och sockret lösts upp. Rör runt och dra kastrullen från plattan när den blivit genomvarm.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt 2 msk vatten och låt sockret smälta. Rör inte om men snurra gärna kastullen så det smälter jämt och inte bränns. Låt sockerlagen sjuda tills det blir bärnstensfärgat. 
Dra kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt gräddblandningen i 3 omgångar. (Det kan bubbla och fräsa ordentligt.) Blanda ordentligt innan du tillsätter mera.
Rör om till en jämn smet och koka tills smeten blir 121 grader.
Rör ner salt samt vanilj innan du häller i smeten i formen. Toppa med salt om du inte vill doppa i choklad. Låt den stelna över natten innan du skär kolan i bitar med en vass oljad kniv.
Doppa gärna kolan i choklad och häll över lite salt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela