Rustikt lantbröd
2 st
50 g jäst
550 g vatten
30 g olivolja
8 g saltiop
120 g grahamsmjöl eller dinkelmjöl
680 g vetemjöl special
How to
Smula ner jästen i en bunke och lös upp i vattnet. Blanda i oljan och tillsätt allt grahams- eller dinkelmjöl men endast 620 gram av vetemjöl special och spara reseten till utbaket. Knåda degen i maskin i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och kör 2 minuter till.
Låt jäsa till dubbel storlek i minst 60 minuter.
Slå ner degen och låt jästa ytterligare 30 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Vik in degen mot mitten ca 4-5 gånger så degen blir rund och spänd.
Lägg bröden på en plåt och låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250 grader.
Pensla brödet med kallt vatten och skär några snitt i brödet om du vill. Sänk värmen till 200 grader och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.