Skållat råg
3 bröd
Dag 1 skållning
500 g vatten
250 g fint rågmjöl
Dag 2
Skållningen från dag 1
150 g vatten
75 g jäst
200 g honung
400 + 800 g vetemjöl
200 g mörk sirap
25 g havssalt
Pensling
1 uppvispat ägg
smält smör
How to
Dag 1, skållning
Koka upp vattnet och häll över mjölet i en bunke. Blanda ordentligt och täck med platfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.
Koka upp vattnet och häll över mjölet i en bunke. Blanda ordentligt och täck med platfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Ta fram bunken med skållningen från dag 1. Blanda ner vatten, jäst, honung och 400 g vetemjöl. Arbeta degen 10 minuter i en degblandare. Låt degen vila ca 30 minuter. Tillsätt ytterligare 800 g mjöl och sirapen. Arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter.
Låt vila 30 minuter.
Dela degen i 3 delar och forma till bollar. Vik upp nederkanten på varje degbit mot mitten och tryck till med handloven. Vik sedan upp degen ytterligare en gång till och tryck till med handloven igen. Rulla till jämna limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 30 minuter eller tills kärntemperaturen är 98°. Pensla med smält smör så fort dom kommit ut ur ugnen.